HORSES BLEW FIRE – SOMNIUM [E.P.]

3 mei 2016

voor Horses Blew Fire produceerde ik deze E.P. genaamd “Somnium”. Deze E.P. werd op 08 april gereleased tijdens een presentatie en concert in de Muziekodroom te Hasselt (BE). Eerdere samenwerking tussen Antoine en Horses Blew Fire resulteerde 2013 in een 3 track E.P.

Voor deze E.P. hebben we samen bekeken welk soort productie voor dit nummer het beste gaat werken. Tijdens een repetitie bezoek hebben we een pré-recording gemaakt. Hierbij hebben we het arrangement, timing, tempo, bandsound, gelijkheid, kracht etc. etc. gecheckt. Aan de hand daarvan hebben we de zaak geoptimaliseerd. Ook de lyrics hebben we doorgenomen en op een aantal kleine puntjes geperfectioneerd.

Drums (Niels Valkeners) en bas (Staf Wouters) heb ik in de zomer 2015 opgenomen. Dit gebeurde bij Wouter Budé in Studio 2 van de Moon Music Studio Moon Music Studio te Maasbracht. Een heel mooie akoestische ruimte en prachtig opname gear. Met name de geweldige Studer pre-amps (A900 desk), wow… Voor een ander groot deel heb ik mijn eigen spul (computer/mics) meegenomen en samen met Wouter’s spul zijn we tot een resultaat gekomen waar iedereen super happy mee was en is.

Gitaren (Michiel Jorissen en Jurriaan Soeterbroek) en tevens de vocalen (Alexandre Belli) hebben we ook in diezelfde studio opgenomen. Koortjes en een guest-vocal door ex-HBF-vocalist Gijs Ramakers heb ik in Studio21 in Schinnen opgenomen.

Ná het opnemen en vóór het mixen zit een stap die vele mensen onderschatten, of zelfs niks ván weten. De edit van de opgenomen takes. Het werkt maar zeer zelden zo dat een band of artiest iets binnen 1 take krijgt gespeeld. Ook zitten er verschillen tussen mooie en nóg betere takes. Nou, er gaat veel tijd in zitten om dit nauwkeurig te doen, maar ik vind het leuk werk en het resultaat is altijd vele malen beter dan geen edit. De artiest, en zo ook elk ‘Horses Blew Fire’-bandlid afzonderlijk was en is er heel blij mee.

Ook de mix en mastering heb ik wederom hier in Studio21 te Schinnen gedaan. Na een eerste mix volgden er een paar tweak-rondjes. Hierin wordt aangegeven wat de band graag anders ziet. Zo blijft de band altijd in controle over wat er gebeurt. Ditzelfde geldt voor de mastering. Het is niet zo dat er simpelweg een plug-innetje wordt geladen en klaar is Kees. Nee, het is een intensief proces. Maar het resultaat mag er wezen. Zo werken we naar een eindproduct waar iedereen volledig achter staat. Naast het handhaven van de eigenheid van de band worden er ook andere topproducten zoals Textures, Mastodon of Linkin Park naast gehouden ter vergelijk.

De E.P. is verkrijgbaar via alle gangbare digitale kanalen.

REACTIE VAN KLANT:
“Bedankt voor de producing sessie! Ook de tip over hoe je stukjes moet verbinden heeft een enorme impact op mijn schrijven gehad. Antoine, je slaat de spijker altijd op de kop.”

[nggallery id=50]

De oudere E.P., met oude zanger, ook door Antoine geproduceerd, kun je hier beluisteren en downloaden: http://horsesblewfire.bandcamp.com/

SUMMARY:
Titel: Horses Blew Fire – Somnium
Soort: E.P.
Release datum: 08 april 2016
Job: productie opname mix mastering

© 2014 Antoine Pütz