HUNTING ROBIN – SHORT SIGHTED

29 december 2015

HR Collage 8X

Voor de band HUNTING ROBIN produceerde ik de single “Shorted Sighted”. Opnames, mix en mastering. Op 23 december 2015 werd deze single gereleased. De band stond ook in de voorronde van bandcontest “Nu of Nooit” 2015.

Voorafgaand aan deze release zat een intensief maandje.

Het tempo, de toon- en maatsoort van de track heeft de band zelf al goed gecheckt. Hierna heeft de band zelf pre-recordings gemaakt. Hetzij provisorisch maar goed genoeg en doeltreffend. Want deze pre-recordings dienden later ook als guide tijdens het inspelen van de ‘definitieve’ takes in de studio. Voor de vorm hebben we nog een aantal opties open gehouden, uiteindelijk is er voor een ietwat ingekorte vorm gekozen.

De opties voor opnamelocatie hebben we samen besproken en uiteindelijk bleek de repetitieruimte van de band doeltreffend genoeg. Akoestisch gezien niet belachelijk goed maar wel zonder artifacts. Hierdoor zou deze het mixwerk later niet moeilijk maken. En zo reisde ik met mijn eigen “Mobile Studio 21” een aantal keer van Schinnen naar het zeer mooie Eys.

Een eerste dag heb ik drums (Wesley Ferfers) opgenomen. Ging heel lekker, in de bridge en re-intro hebben we wat aan de feel zitten werken, verder zat het meteen helemaal top. Ook de bas (Bert Luja) heb ik die dag opgenomen. Hier hebben we samen het einde nog eens onder de loep genomen en dit heeft geresulteerd in een arrangement dat alle partijen tevreden stelt.

Een andere dag hebben we de gitaren (Max van de Laar en Gwen Ummels) opgenomen. Gezien de aardig brede repetitie- alias opnameruimte konden we deze mooi stereo opnemen. Dit kun je niet altijd zonder meer standaard doen. Maar gezien de aard van het arrangement van de song paste dit heel mooi.

De lead-vocalen (Sven Vek) stonden er in 1 dag op. De koortjes (Anne Weijers) hebben we daarna in Studio 21 hier in Schinnen opgenomen.

Ná het opnemen en vóór het mixen zit een stap die vele mensen onderschatten, of zelfs niks ván weten. De edit van de opgenomen takes. Het werkt maar zeer zelden zo dat een band of artiest iets binnen 1 take krijgt gespeeld. Ook zitten er verschillen tussen mooie en nóg betere takes. Nou, er gaat veel tijd in zitten om dit nauwkeurig te doen, maar ik vind het leuk werk en het resultaat is altijd vele malen beter dan geen edit. De artiest, en zo ook elk ‘Hunting Robin’-bandlid afzonderlijk was en is er heel blij mee.

Ook de mix en mastering heb ik wederom hier in Studio21 te Schinnen gedaan. Na een eerste mix volgden er een paar tweak-rondjes. Hierin wordt aangegeven wat de band graag anders ziet. Zo blijft de band altijd in controle over wat er gebeurt. Ditzelfde geldt voor de mastering. Het is niet zo dat er simpelweg een plug-innetje wordt geladen en klaar is Kees. Nee, het is een intensief proces. Maar het resultaat mag er wezen. Zo werken we naar een eindproduct waar iedereen volledig achter staat.

Alle bandleden zijn uiterst tevreden over het gehele proces en vooral ook het eindresultaat. Dit is ook te zien aan hun reacties.

REACTIE VAN KLANT:
“Kippenvel hoor. Je hebt de “Mam” (moeder) aan het huilen gekregen, dus chapeau! Supervet wat je met die delay op de snare hebt gedaan. Ik ben fucking tevreden over de single. Klinkt echt super.”

Hieronder kun je de track beluisteren:

SUMMARY:
Titel: Short Sighted (single)
Soort: 1 track
Release datum: 23 december 2015
Job: opnames mix mastering

[nggallery id=47]

© 2014 Antoine Pütz