WAKING SKIES – ASTRONAUTS

3 mei 2016

Voor de band ‘WAKING SKIES’ (voorheen: De Band van Van der Lende) co-produceerde ik voor de single “Astronauts” de gehele audio. Opnames, mix en mastering. Op 29 april 2016 werd deze single/video gereleased. De band stond op 12 december ook in de finale van bandcontest “Nu of Nooit” en gaat tevens vanaf mei 2016 op “Astronauts”-tour door NL.

Voorafgaand aan deze release zit een intensieve fase.

De vorm, het tempo, de toon- en maatsoort van de track heeft de band zelf al goed gecheckt. Hierna heeft de band zelf pre-recordings gemaakt. Hetzij provisorisch maar goed genoeg en doeltreffend. Want deze pre-recordings dienden later ook als guide tijdens het inspelen van de ‘definitieve’ takes in de studio.

Drums (Martijn Soeterbroek) en bas (Bram Schrijver) heb ik in de zomer 2015 opgenomen. Dit gebeurde bij Wouter Budé in Studio 2 van de Moon Music Studio

Moon Music Studio te Maasbracht. Een heel mooie akoestische ruimte en prachtig opname gear. Met name de geweldige Studer pre-amps (A900 desk), wow… Voor een ander groot deel heb ik mijn eigen spul (computer/mics) meegenomen en samen met Wouter’s spul zijn we tot een resultaat gekomen waar iedereen super happy mee was en is.

Gitaren (Tom van Hemert) hebben we ook in diezelfde studio opgenomen. De vocalen (Ysja van Leeuwen) hebben we in de eigen repetitieruimte van de band opgenomen. Met mijn eigen “Mobile Studio21” reisde ik af naar Culemborg. Dit bleek succesvol. De lead-vocalen stonden er in 2 dagen op. Koortjes hebben we dan later in Studio 21 toegevoegd.

Ná het opnemen en vóór het mixen zit een stap die vele mensen onderschatten, of zelfs niks ván weten. De edit van de opgenomen takes. Het werkt maar zeer zelden zo dat een band of artiest iets binnen 1 take krijgt gespeeld. Ook zitten er verschillen tussen mooie en nóg betere takes. Nou, er gaat veel tijd in zitten om dit nauwkeurig te doen, maar ik vind het leuk werk en het resultaat is altijd vele malen beter dan geen edit. De artiest, en zo ook elk ‘Waking Skies’-bandlid afzonderlijk was en is er heel blij mee.

Ook de mix en mastering heb ik wederom hier in Studio21 te Schinnen gedaan. Na een eerste mix volgden er een paar tweak-rondjes. Hierin wordt aangegeven wat de band graag anders ziet. Zo blijft de band altijd in controle over wat er gebeurt. Ditzelfde geldt voor de mastering. Het is niet zo dat er simpelweg een plug-innetje wordt geladen en klaar is Kees. Nee, het is een intensief proces. Maar het resultaat mag er wezen. Zo werken we naar een eindproduct waar iedereen volledig achter staat.

Ysja, Tom, Martijn en Bram zijn uiterst tevreden over het gehele proces en vooral ook het eindresultaat. Dit is ook te zien aan hun reactie.

REACTIE VAN KLANT:
“Werken met Antoine is één groot avontuur. Van pre-productie tot eindresultaat. Je stapt in een trein. Die trein heeft verschillende snelheden, stopt her en der op grote en elders weer op kleine stations. Het zijn metaforen die ook op werken met Antoine kunnen slaan. Rechtdoorzee, niet-eromheen-draaiend in bewoording, maar filosofisch wanneer het gaat over het vasthouden van een drumstok of plectrum. Engelengeduld, hoog energielevel, afgewisseld met bruikbare tips en vertrouwen om zo het allerbeste uit onszelf te kunnen halen. Kortom: hele fijne samenwerking en wat mij betreft zéér voor herhaling vatbaar!”

Hieronder kun je de video bekijken en de track beluisteren:

SUMMARY:
Titel: Astronauts (single)
Soort: 1 track
Release datum: 29 april 2016
Job: opnames mix mastering

[nggallery id=46]

© 2014 Antoine Pütz